skip to Main Content
Eenzaamheid In De Ouderenzorg: Een Nationaal Probleem

Eenzaamheid in de ouderenzorg: een nationaal probleem

Bijna helft van de ouderen is eenzaam

Eenzaamheid bij ouderen is een ontzettend groot probleem. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de ouderen eenzaam is. De kinderen wonen ver weg en kunnen niet meer zomaar langskomen, en door problemen met mobiliteit is naar buiten gaan niet meer zo makkelijk. Schaamte speelt voor veel eenzame ouderen ook een rol. Maar wat kan er gedaan worden aan eenzaamheid in de ouderenzorg? Het antwoord op die vraag blijkt niet eenvoudig.

Oorzaken van eenzaamheid

Door een samenkomst van verschillende factoren, raken ouderen in isolement. Redenen voor de eenzaamheid zijn bijvoorbeeld:

  • Het overlijden van een partner: veel ouderen waren lange tijd samen met hun partner. Met hem of haar waren ze elke dag samen. Het overlijden van deze partner heeft een groot effect.
  • Het wegvallen van vrienden en familie: voor veel ouderen is het wegvallen van vrienden en familie ook een groot probleem. Vrienden en familie worden ook ouder, wat betekent dat er sprake kan zijn van overlijden, of van medische problemen waardoor bezoek onmogelijk is.
  • Verhuizen van kinderen: de kinderen hebben natuurlijk een eigen leven. Dat betekent dat zij vaak verhuizen voor bijvoorbeeld werk, en niet meer zomaar op bezoek kunnen komen. Bovendien hebben ze het druk met werk, kinderen en andere zaken. Elke dag bij de ouders langs, is helaas niet realistisch.
  • De gevolgen van een handicap: ouderdom gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen en handicap. Wanneer iemand bijvoorbeeld parkinson krijgt, kan praten moeilijker worden. Het kan dan lastig zijn voor deze persoon om contact te maken met anderen.
  • Niet lastig zijn: voor heel veel ouderen is bescheidenheid ook een factor die meespeelt. Ze willen niemand tot last zijn, en geven dus ook niet aan dat ze zich eenzaam voelen.

Gevolgen van eenzaamheid

De gevolgen van eenzaamheid in de zorg zijn in sommige gevallen erg heftig. Het is vaak de oorzaak van stress en depressie. Ook kunnen er lichamelijke klachten ontstaan door eenzaamheid, zoals een verhoogde bloeddruk. Uit onderzoek is gebleken dat eenzame ouderen 14% meer kans hebben op een vroege dood dan ouderen die geen last hebben van eenzaamheid. Het risico van vroeg overlijden is daarbij twee keer zo groot als dat bij overgewicht.

Wat is de oplossing?

Helaas is er geen ‘makkelijke’ oplossing voor eenzaamheid. Er moet namelijk sprake zijn van drie factoren: de situatie moet veranderd kunnen worden, de oudere moet weten hoe de situatie kan veranderen, en hij of zij moet het ook daadwerkelijk willen. Voor veel ouderen zijn deze factoren lastig. Een van de oplossingen waar mensen gebruik van kunnen maken, is begeleid wonen in een huiselijke sfeer. Zo krijgen ze weer contact met anderen om zich heen.

Wilt u weten wat de oplossingen voor eenzaamheid in de ouderenzorg bij u in de buurt zijn? Neem dan contact met ons op.