skip to Main Content
Welk Ayurveda Type Ben Jij?

Welk ayurveda type ben jij?

Ayurvedisch eten is lekker en gezond

Wellicht heb je wel eens gehoord van ayurveda, de eeuwenoude geneeswijze uit India. Wanneer je je niet lekker in je vel voelt, kan het zijn dat je lichaam niet helemaal in balans is. Ayurveda kan hierbij een uitkomst bieden: identificeer welk lichaamstype jij bent, en eet de juiste gerechten. Wie weet voel jij je in een mum van tijd weer helemaal fit! Wil je weten welk type je bent? Wij vertellen graag meer.

Ayurveda types: de drie dosha’s

We hebben het eerder al eens over ayurveda gehad, specifiek over de rol van de kindertijd binnen de ayurveda. De drie dosha’s kwamen toen al even ter spraken. Volgens de filosofie van de ayurveda representeren deze dosha’s elk andere onderdelen van je lichaam en geest. Wanneer de dosha’s uit balans zijn kun je je somber en neerslachtig voelen, en kun je zelfs te maken krijgen met lichamelijke effecten zoals ziekte. Wil jij dit voorkomen? Dan is het belangrijk om je dosha’s in balans te houden, onder andere door het eten van de juiste gerechten.

Welk type ben jij?

Wanneer je wilt eten volgens je dosha type, moet je natuurlijk wel weten welk ayurveda type je bent. Daarom hebben we de kenmerken van alle drie de types op een rij gezet:

  • Pitta: dit ayurveda type heeft een gemiddeld postuur, een normaal uithoudingsvermogen en gemiddelde kracht. Dit type houdt zeker niet van warmte, en kan dan ook meer genieten van koude gerechten.
  • Vata: heb je een tenger postuur en een droge huid? Dan ben je waarschijnlijk een vata type. Je kunt slecht tegen koffie en houdt ontzettend van snoep en ander zoet eten.
  • Kapha: ten slotte is er het kapha type. Dit ayurveda type is stevig tot zwaar gebouwd en in het bezit van veel lichamelijke kracht. Het kapha type houdt van eten met veel calorieën, en zoekt troost in eten.

Deze ingrediënten zijn geschikt voor jou

Nu je weet welk ayurveda type je bent, wil je natuurlijk weten welke gerecht voor jou geschikt zijn:

  • Pitta: vermijd heet eten en kies bij voorkeur ook koude dranken. Zoete, bittere en wrange smaken zijn het meest geschikt voor jou, terwijl scherp, zuur en zout eten juist niet geschikt is.
  • Vata: warme gerechten zijn juist wel heel erg geschikt voor vata types. Eet ook genoeg gerechten met vet en olie. Zoet, zout en zuur eten is goed voor jouw ayurveda type, terwijl bittere, scherpe of wrange smaken juist niet geschikt zijn. Ook koude gerechten kun je het beste vermijden.
  • Kapha: voor het kapha type is een lichte, warme maaltijd en een warme drank geschikt. Ook kun je kiezen voor scherp, bitter, wrang en vetarm eten. Vermijd vettig en koud eten en drinken, en eet ook niet te zoet, zuur of zout voedsel.