skip to Main Content

Paardenkliniek voor keuringen en gezonde paarden

Is uw paard topfit?

Paarden zijn voor veel mensen handel. Dat betekent helaas ook dat niet iedereen in de paardenhandel het even nauw neemt met de regels. Daarnaast kan een paard ook gewoon iets mankeren dat zich niet zomaar openbaart. En er is niets vervelender dan een spreekwoordelijke kat in de zak kopen wanneer u een paard wil aanschaffen. Daarom heeft u bij het kopen van een paard een onderzoeksplicht. U moet actief onderzoeken of het paard dat u wilt kopen aan al uw eisen voldoet. De verkoper heeft een meldingsplicht over de gezondheid van het paard. Een onderdeel van de aan- of verkoop van een paard is dan ook de keuring. U kunt een paardenkeuring laten uitvoeren in een paardenkliniek voor keuringen en gezonde paarden. Lees hier verder over de ins en outs van de keuring van gezonde paarden.

Grondige lichamelijke controle

Tijdens een keuring in een paardenkliniek wordt een grondige lichamelijke controle uitgevoerd en wordt er gekeken of het dier lichamelijke afwijkingen heeft. Diverse aspecten worden onderzocht, waaronder de mond, de ogen, de rug, het hart, de longen en de benen van het paard. Ook wordt er bloed van het paard afgenomen dat onderzocht en opgeslagen wordt.

Onderzoek naar het bewegen

Om te beoordelen of het paard fit en gezond is wordt er in het paardenonderzoek verder gekeken naar het bewegingsapparaat en de motoriek van het paard. Als het paard last heeft van pijntjes komen die al snel boven water bij het doen van buigproeven. Hierbij moet het paard een aantal activiteiten uitvoeren, waaronder lopen in stap en lopen in draf. Daarbij worden ook de werking van het hart en de longen gecheckt. Bovendien wordt de halsbeweeglijkheid en de coördinatie van het paard gecontroleerd.

Röntgenologische keuring van paarden

Bij een kostbaar paard wordt een röntgenologische keuring uitgevoerd. Dit gebeurt ook wanneer het dier aangemeld moet worden bij een verzekeringsmaatschappij. Dan worden röntgenfoto’s gemaakt van de benen. Zijn er uit eerder onderzoek aanwijzingen dat er hals- of rugproblemen waren? Dan worden deze gefotografeerd. Bij een vermoeden van een peesafwijking, worden de pezen echografisch onderzocht.

Nut en noodzaak van de paardenkeuring

Omdat we te maken hebben met levende dieren is het belangrijk om bij het verhandelen van paarden ook de gezondheid van de dieren te onderzoeken. Dat is beter voor het paard en beter voor ieders portemonnee. En bovenal wordt met een paardenkeuring onnodig dierenleed voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *