skip to Main Content

Het effect van het eten van vis op de darmflora

Vis eten is belangrijk!

In Nederland wordt er veel te weinig vis gegeten. En dat terwijl vis juist zo gezond is! Zo draagt het onder andere bij aan een goede darmflora. Vis is dan ook gezonder dan het eten van rood vlees. Maar wat is eigenlijk de reden dat we zo weinig vis eten? En hoe draagt het eten van vis bij aan een goede darmflora? Wij vertellen er in dit blog meer over.

We eten te weinig vis

De gemiddelde Nederlander eet nog geen 70 gram vis per week. Over het algemeen komt het uit op zo’n 3,5 kilogram vis per jaar. Vergelijk dit maar eens met een gemiddelde Japanner, die ongeveer 1 kilo vis per week eet! Er zijn een aantal redenen waarom Nederlanders zo weinig vis eten. Zo vinden sommige mensen het simpelweg niet lekker, maar zijn er ook genoeg mensen die niet weten hoe ze het klaar moeten maken, is het relatief duur en denken mensen dat er een schadelijke hoeveelheid kwik in zit. Deze argumenten kunnen eigenlijk allemaal verworpen worden. Er zijn veel soorten vis die u helemaal niet klaar hoeft te maken, is vis helemaal niet meer zo duur en zit er geen schadelijke hoeveelheid kwik in vis. Over de smaak van vis is ook veel te zeggen, want u kunt hem op heel veel verschillende manieren eten.

Omega 3-vetzuur in vis

Wat vis zo gezond maakt, zijn de omega 3-vetzuren. Die vindt u vooral terug in vette vis, wat dus ook belangrijk is om te eten. Omega 3-vetzuur is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de hersenen en het immuunsysteem. Ook is het voor zwangere vrouwen ook verstandig om genoeg vette vis te eten, want het beschermt het ongeboren kindje, en kan deels voorkomen dat het kind later allergieën ontwikkelt voor bepaalde soorten voedsel. Bovendien helpt het bij de botdichtheid en de ontwikkeling van de hersenen van het kindje.

Een gezonde darmflora

Daarbij draagt vis ook bij aan gezonde darmflora. De omega 3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking, en zorgen voor een toename van het aantal Faecalibacterium. Deze bacteriën verteren groenten en produceren vetzuren. Ze vormen 10% van de darmflora, en zijn dus ook ontzettend belangrijk. Wanneer u gezond bent, heeft u meer Faecalibacterium in uw darmen.

Wilt u meer weten over de positieve eigenschappen van vis eten, en de voordelen daarvan voor uw darmflora? Neem dan contact met ons op!